İş Görüşmesi İçin İpuçları

Mezun olduktan hemen sonra iş aramaya başlamak zor bir süreçtir. İyi bir iletişim, bilgisayar kullanabilme yeteneğiniz, yetkinlikleriniz ve titizlikle hazırlanan ilgi çekici bir özgeçmiş ile iş görüşmesi sürecini kolaylıkla geçebilirsiniz. İş tecrübesi olmayan, yeni mezun olmuş bir aday olsanız bile farklılıklarınız ile rakiplerinizin içinden sıyrılıp öne çıkabilirsiniz.

  1. Staj veya part-time bir işte çalışmış olmanız iş hayatına yabancı olmadığınızı, deneyiminiz olduğunu gösterir. İşverenlerin gözünde staj sorumluluğunu tamamlamış adaylar ile daha önce tecrübesi olmayan adaylar arasında büyük farklılıklar vardır. Zorunlu staj sorumluluğunuzu yerine getirmiş olsanız bile part time iş olanaklarını araştırıp, mezun olmadan önce işletmelerin farklı departmanlarında deneyimler sağlamaya çalışın. Böylece hem çalışmak istediğiniz alana karar verebilir hem kariyerinize doğru adımı atabilir hem de çalışma yaşamınız için ilk tecrübelerinizi kazanabilirsiniz.
  2. Kariyerinizi hangi alanda devam edeceğinizin hiç önemi yok, hangi alanda hangi pozisyonda çalışsanız işe kabul edilmek için öncelikle iletişim becerilerinizin güçlü olması gerekir. İş görüşmelerinde en çok dikkat edilen nokta kişinin kendine güvenidir. Görüşme sırasında kendinizi en doğru şekilde ifade etmeniz, rahatlığınız, içtenliğiniz, kibarlığınız ve saygınız görüşmeyi olumlu etkileyen davranışlardır.
  3. Eğitim süreniz boyunca iletişimde olduğunuz, size katkı sağlayan veya katıldığınız seminer, fuar vb platformlarda tanıştığınız kişilerin isimlerini liste yapın. Örneğin staj yaptığınız işletmedeki yöneticileriniz, danışman hocalarınız, profesörler, okul yöneticileriniz. Çünkü hiç ummadığınız kişiler size bambaşka olanaklar sağlayabilir, çalışma yaşamınızda bu isimlerle karşılaşabilir hatta birlikte çalışabilirsiniz.
  4. Hızla gelişen teknoloji ve bilgi teknolojilerinin çalışma yaşamındaki kullanımını göz önünde bulundurarak bilgi teknolojilerine gereken önemi vermelisiniz. Özellikle çalışma alanınızla ilgili ve aynı zamanda iş yaşamında rutin kullanılan belli programları kullanmak ve işinizin gerektirdiği seviyede bilgisayar yetkinliğine sahip olmak zorundasınız. Çalışmak istediğiniz alanda kullanmanız gerekecek programlarda yetersiz olduğunuzu düşünüyorsanız, mezun olmadan önce bununla ilgili kurslara gidebilir veya e-eğitimlerle bu eksiğinizi mezuniyetten önce tamamlayabilirsiniz. Böylelikle iş arama sürecinde hem vakit kaybetmemiş olur hem de iş bulmanızı kolaylaştırabilirsiniz.
  5. Özgeçmiş hazırlama, iş arama sürecinin en önemli aşamalarından birisidir. İş görüşmesine çağrılmak, büyük ölçüde etkili bir özgeçmiş yazmaya bağlıdır. Özgeçmiş, bireye özgü belirli değerlerin bir araya getirildiği ve sergilendiği bir reklamdır. Her mezunun / öğrencinin en çok zorlandığı alanlardan birisi de özgeçmiş hazırlama sürecidir. Özgeçmişinizi en iyi şekilde hazırlamaya özen gösterin. İmla kurallarına uyun ve yazım hatası yapmayın. Anlaşılır ve sade bir dil kullanmayı tercih edin. İyi bir ortalama ile mezun olmak her zaman için iş bulmada avantaj sağlayacaktır. İşveren için notlar önemlidir. Bu yüzden başarı notlarınızı CV’ye ekleyebilirsiniz.Gereksiz detay vermekten kaçının ancak sizinle ilgili önemli her bilgiyi kapsayan bir özgeçmiş oluşturun.
  6. Öncelikle çalışmak istediğiniz sektöre karar verin ve sektörle ilgili bilgi toplayın. Daha sonra bu sektörde faaliyet gösteren firmaları araştırın. Başvurmaya karar verdiğiniz firmaların listesini yapın ve her biri için mutlaka araştırma yapın. Başvurudan sonra görüşmeye çağırıldığınızda bunun faydasını anlayacaksınız.
  7. İş görüşmesi sırasında heyecanlı, gergin ve stresli olabilirsiniz. Ancak görüşme sırasında gülümsemeniz bu işe olan isteğinizi ve motive olduğunuzu gösterir. Gülümsemediğiniz durumda da tersi bir etki söz konusu olacaktır yani işveren sizin isteksiz olduğunuzu düşünecek ve olumsuz bir etki bırakmış olacaksınız.
  8. Tecrübeli olmanız önemli değil, önemli nokta seçtiğiniz işi istediğiniz ve bu işle ilgili hedeflerinizi, kariyerinizi netleştirmiş olmanızdır. Görüşmede işvereni o işi istediğinize ikna eder ve şirkete verim sağlayacağınızı kanıtlarsanız hem istediğiniz işe sahip olabilir hem de kariyer hedefinizi yakalama şansınız yükselir.